Het Raadhuis

In het karakteristieke watersportdorp Grou, gelegen in de driehoek Leeuwarden, Heerenveen en Drachten, in het midden van Friesland, staat het prachtige voormalige Raadhuis van Idaarderadeel. In 1942 is in opdracht van deze gemeente het Raadhuis gebouwd. De bekende Wassenaarse architect A.J. Kropholler kreeg hiervoor de opdracht. Deze architect was een leerling van H.P. Berlage. Kropholler zag een gebouw niet als een zielloze massa, maar als een vertaling van de geest van de bouwer. Hij had de stellige overtuiging dat volksgeest en volkstraditie het belangrijkste zijn dat in een bouwwerk tot uiting moet komen. Bijzonder is dat ook de meubelen door deze zelfde architect zijn ontworpen. Op deze manier werd een harmonie bereikt tussen de verschillende bestanddelen.

Wat in het oog springt is het bordes. Het beeldhouwwerk van het bordes is gemaakt door de Friese beeldbouwer Tjipke Visser. De baarzen stammen uit het wapen van Grou, de leeuwen dragen de wapens van Friesland en Nederland. In het trappenhuis zijn met glas-in-lood ramen de twaalf dierenriemtekens aangebracht.

In de vroegere raadzaal van het gebouw zijn de wapens van de dertien grietmannen van Idaarderadeel opgenomen. Deze zaal wordt nu gebruikt voor bruiloften, recepties en vergaderingen. Het Raadhuis is aangewezen als officiële trouwlocatie van de gemeente Leeuwarden. .

ARRANGEMENTEN VOOR IEDERE GELEGENHEIDEN voor elk BUDGET

Contact

  • Telefoon: 0566 601 404
  • Mobiel: 06 1522 8425
  • Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Adres

  • Trou yn Grou
  • Stationsweg 1
  • 9001 ED Grou